ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ

ΜΑΤ ΜΕ ΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ     ΚΑΝΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΤ ΜΕ ΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΜΑΤ, ΚΑΡΦΩΜΑ, ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ, ΔΙΠΛΟ ΣΑΧ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, ΘΥΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ, ΤΣΟΥΓΚΣΒΑΝΓΚ, ΟΠΟΖΙΣΙΟΝ,ΚΛΠ

Δείτε τη βαθμολογία του Πρωταθλήματος και την πορεία της ομάδας μας το 2024 εδώ
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο θα γίνονται οι προπονήσεις την περίοδο Σεπτεμβρίου - Ιουνίου
( ακολουθώντας όταν υπάρχει σχετική οδηγία, το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΓΓΑ )
    
Τα τμήματα της περιόδου 2023-24 ολοκληρώνονται το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
Εγγραφές νέων σκακιστών για τις προπονήσεις, γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου Σεπτεμβρίου - Ιουνίου.
Επικοινωνήστε με τη Νάντια Ανδρώνη στο 6970.6817.78 και στο nadia.androni @ gmail.com
για πληροφορίες σχετικά με τα τμήματα προπόνησης και τις εγγραφές των παιδιών


Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.)
Διαβάστε την εγκύκλιο της ΓΓΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2016


Δείτε την Τελική Βαθμολογία, εδώ
Δείτε τα αποτελέσματα, τις κληρώσεις για κάθε γύρο, την βαθμολογία και τα στατιστικά κάθε σκακιστή,  εδώ
Δείτε φωτογραφίες από το Εσωτερικό Πρωτάθλημα 2016 του ΣΑΣΚ  εδώ   -updated
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


7ος Γύρος (τελευταίος)  :

Φινάλε έπειτα από 7 γύρους για το Εσωτερικό Πρωτάθλημα του ΣΑΣΚ για το 2016 με μεγάλες εκπλήξεις και όμορφες παρτίδες. 
Πανάξιος Πρωταθλητής ο Νίκος Ντούνης με απόλυτο σκορ ! Καθαρές παρτίδες, καθαρά σκορ. 
Στην 2η θέση ο γερόλυκος Δημήτρης Τσίρος, έκανε την έκπληξη στο νήμα και νίκησε την Ειρήνη.
Στην 3η θέση ο πάντα μάχιμος Φώτης Κανελλόπουλος και στην 4η θέση ο επικίνδυνος Νίκος Σκορδάς που ανέβηκε με τις δύο νίκες στους δυο τελευταίους γύρους.
Η 5η θέση (και 1η Γυναίκα) για την Ειρήνη Καραθανάση που έχασε το αργυρό μετάλλιο στον τελευταίο γύρο.
6ος και πάντα μέσα στην διεκδίκηση των μεταλλίων ο Κώστας Χατζηγιάννης.
(οι πρώτοι 6 κέρδισαν μετάλλια και κύπελλα). 

Από κει και μετά είχαμε :
7ος ο Σπύρος Laba, για μια ακόμη φορά έχασε την εξάδα από καθαρή ατυχία (μετάλλιο).
8ος ο Θάνος Αλλαγιάννης, έχασε στον τελευταίο γύρο και δεν μπήκε στην 6αδα (μετάλλιο).
9ος ο Δημήτρης Ιατράκης (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
10ος ο Κωστής Καραθανάσης (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
11ος ο Γιάννης Γιαννακούρας (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
12ος ο Άγγελος Γιαννακούρας (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
13ος ο Γιάννης Μαραγκάκης (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
14η η Ανδριανή Βούξινου (μετάλλιο).
15ος ο Αλέξανδρος Μόσχος (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
16ος ο Θέμης Παπαχρήστου
17ος ο Κώστας Ζαχαρίου
18ος ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος
19ος ο Κωνσταντίνος Τσαντσαράκης
20ος ο Σπύρος Παπασπύρου
21ος ο Σταύρος Χιωτακάκος
22ος ο Αχιλλέας Σγουρός
23ος ο Νικόλας Θεοχάρης
24η η Χρύσα Τσαντσαράκη (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
25η η Μελίνα Αθανασίου (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
26ος ο Κωνσταντίνος Ντάτσας
27η η Κρυσταλλία Αναστασοπούλου (μετάλλιο και κύπελλο κάτω των 18)
28ος ο Πέτρος Μανούσης
29η η Αναστασία Δημητρακοπούλου
30ος ο Μάριος Laba
31ος η Αναστασία Κυνηγοπούλου
32ος ο Βασίλης Κυνηγόπουλος
33ος ο Δημήτρης Κυνηγόπουλος
34ος ο Ιάσωνας Ιατρού

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.
Να θυμίσω (για να μην στεναχωριούνται πολλοί) ότι το Ελβετικό σύστημα βγάζει τον καλύτερο σκακιστή 1ο και για τις υπόλοιπες θέσεις  παίζει ρόλο η "τύχη" της κλήρωσης, ιδιαίτερα των δυο τελευταίων γύρων.
Επίσης να θυμίσω ότι τα παιδιά που είχαν εξετάσεις, έκαναν  πολλαπλάσιο κόπο και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Για την απονομή των μεταλλίων θα ενημερωθείτε έγκαιρα με email (θα γίνει Δευτέρα 6 Ιουνίου ή πιθανότατα 13 Ιουνίου  στις 19:00).  


6ος Γύρος :
 
Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες και του 6ου γύρου και το Εσωτερικό Πρωτάθλημα έφτασε στον τελευταίο 7ο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα στις 18:45.  

Νίκες πέτυχαν οι Νίκος Ντούνης, Ειρήνη Καραθανάση, Κώστας Χατζηγιάννης, Θάνος Αλλαγιάννης, Νίκος Σκορδάς, Γιάννης Μαραγκάκης, Κώστας Ζαχαρίου, Αχιλλέας Σγουρός, Ανδριανή Βούξινου και Μελίνα Αθανασίου. Ισοπαλία οι Γιάννης Γιαννακούρας και Κωστής Καραθανάσης και πτώση σημαίας (χρόνος) για τον Άγγελο Γιαννακούρα. Αναλυτικά : 

Στην 1η σκακιέρα είχαμε την μάχη της 1ης θέσης στην αναμέτρηση Φώτης Κανελλόπουλος (λευκά) με Νίκο Ντούνη (μαύρα). Παίχτηκε μια Ιταλική (Giuoco Piano, C54) και θα σας αφήσω να δείτε την  ενδιαφέρουσα  παρτίδα που έκρινε τον Πρωταθλητή στο Εσωτερικό Πρωτάθλημα του ΣΑΣΚ για το 2016.


Στην 2η σκακιέρα η Ειρήνη Καραθανάση (λευκά), έπαιξε προσεκτικά, δεν ρίσκαρε ενάντια στον επικίνδυνο Σπύρο Laba (μαύρα) και σε μια Giuoco Pianissimo (C50) οδήγησε την παρτίδα σε ένα ισόπαλο φινάλε, όπου η εμπειρία της το μετέτρεψε σε νίκη ! Ο Σπύρος διάλεξε και ακολούθησε λάθος σχέδιο στην 28η κίνηση, απόφαση που του στοίχισε τον σίγουρο μέχρι τότε, μισό βαθμό. Η Ειρήνη έδειξε για μια ακόμη φορά  την μεγάλη της κλάση.

Ο Κώστας Χατζηγιάννης (λευκά) με τον Θέμη Παπαχρήστου (μαύρα) σε μια Σλάβικη Αλλαγής (όπου δεν επέλεξαν την κύρια συνέχεια και μπήκαν σε αμφισβητούμενες αλλά αναλυμένες βαριάντες), έφυγαν από την θεωρία στην 9η κίνηση, μπήκαν σε κάποιες περιπλοκές τις οποίες ισορρόπησαν αλλά στην 23η κίνηση ο Θέμης αποφάσισε να πάρει ένα "δηλητηριασμένο" πιόνι και έμεινε χωρίς κομμάτι και χωρίς βαθμό. Σημαντική νίκη για τον Κώστα.

Ο Δημήτρης Ιατράκης (λευκά) σε ένα "unusual" άνοιγμα Benko ( A00) προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Θάνο Αλλαγιάννη (μαύρος) που ισοφάρισε εύκολα και για περίπου 18 κινήσεις η παρτίδα περιστρεφόταν γύρω από την ισότητα. Κάπου εκεί φάνηκε ο μαύρος να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της θέσης, ιδιαίτερα όταν με διπλή απειλή έφαγε μια διαφορά και όλοι πίστεψαν ότι η παρτίδα κρίθηκε. Αλλά όπως γίνεται σχεδόν πάντα στο σκάκι, η θέση είχε κρυφές δυνατότητες τις οποίες ο λευκός μάλλον δεν πίστεψε (οπότε δεν τις αναζήτησε και δεν τις βρήκε) και η παρτίδα τέλειωσε με τον πόντο στον Θάνο.  Δείτε την θέση μετά την 26η κίνηση του μαύρου και σκεφτείτε ικανοποιητικό  σχέδιο για τον λευκό για να μην χάσει !



Με μια Γαλλική άμυνα ο Άγγελος Γιαννακούρας (μαύρα) αντιμετώπισε το 1.e4 του Νίκου Σκορδά (λευκά). Ο λευκός βγήκε νωρίς από την θεωρία και προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον μαύρο και μάλλον τα κατάφερε αφού ο Άγγελος δαπάνησε πολύ χρόνο στο άνοιγμα, κατάφερε όμως να ισορροπήσει πλήρως την θέση και τελικά έχασε από πτώση σημαίας (πίεση χρόνου) στην παρακάτω ισόρροπη και ενδιαφέρουσα θέση, όπου και οι δύο παίκτες έχουν δυνατότητες για παιχνίδι :


Ο Σταύρος Χιωτακάκος (λευκά)  σε μια Ιταλική παρτίδα, στην αναστροφή κινήσεων επέλεξε υποδεέστερη βαριάντα και χάλασε το ροκέ του. Ο Γιάννης Μαραγκάκης  (μαύρα) το εκμεταλλεύτηκε όμορφα, επιτέθηκε και πήρε τον πόντο. Τόσο απλά, τόσο ουσιαστικά. Μια μικρή ανακρίβεια του λευκού στο άνοιγμα, έδωσε όλο το παιχνίδι στον μαύρο. Διδακτική παρτίδα, η Σκωτική ταιριάζει καλύτερα στον Σταύρο, όταν παίζει πιο ενεργητικά τα πάει καλύτερα. Ο Γιάννης σταθερά επικίνδυνος, όποιος τον υποτιμήσει θα χάσει.

Γιάννης  Γιαννακούρας (λευκά) εναντίον Κωστή Καραθανάση (μαύρα) σε μια Ισπανική Βερολίνου (C65) όπου και οι δύο φρόντισαν να μην εκτεθούν και να διαφυλάξουν την θέση τους. Πολύ θεωρία (διαβασμένοι και οι δύο) και ισοπαλία 19 κινήσεων σε μια ισόρροπη θέση. Η μοιρασιά του βαθμού άφησε ικανοποιημένους τους δύο φιλόδοξους αλλά προσεκτικούς παίκτες που αναδεικνύονται και πολύ σταθεροί (ώριμοι) στο παιχνίδι τους.


Ο Κώστας Ζαχαρίου (λευκά)  σε μια ακόμη Ιταλική παρτίδα (C54), που και αυτή προέκυψε με αναστροφή κινήσεων και των δύο παικτών, επέλεξε το γνωστό "στρατηγικό" του παιχνίδι θέσεων, περιμένοντας το λάθος από την Αναστασία Δημητρακοπούλου (μαύρα), η οποία άργησε πολύ να το κάνει, έπαιξε συγκροτημένα, ισοφάρισε την θέση και παραλίγο να κάνει την έκπληξη κόβοντας μισό πόντο. Τελικά μετά από μάχη 41 κινήσεων, ο έμπειρος λευκός κατάφερε να νικήσει.


Ο Αχιλλέας Σγουρός (λευκά) βρήκε κουρασμένο τον Κωνσταντίνο Ντάτσα (μαύρα),τον έβαλε σε μια Ισπανική αλλαγής (C68), απέκτησε πλεονέκτημα θέσεως στο άνοιγμα, επιτέθηκε στο ροκέ του μαύρου Βασιλιά και νίκησε σε 45 κινήσεις. Άλλη μια καλή παρτίδα από τον σταθερά καλό Αχιλλέα, άτυχη στιγμή από τον Κωνσταντίνο που όμως έχει ξεπεράσει τον εαυτό του στο τουρνουά.


Μινιατούρα 20 κινήσεων από την Ανδριανή Βούξινου (λευκά) στην Κρυσταλλία Αναστασοπούλου (μαύρα) σε μια ακόμη Ισπανική παρτίδα. Η Ανδριανή έπαιζε και στις δύο πτέρυγες της σκακιέρας μια κίνηση από δω, μια κίνηση από κει, αντισυμβατικά (ειδικότητά της το ελεύθερο παιχνίδι), μπέρδεψε την Κρυσταλλία, η οποία υπέπεσε σε λάθος λόγω της πίεσης που δέχτηκε.  Άλλη μια επιθετική παρτίδα της Ανδριανής, η οποία της βγαίνει. Γερή προπόνηση με έναν φύση επιθετικό αντίπαλο για την Κρυσταλλία.


Ο Βασίλης Κυνηγόπουλος (λευκά) προσπάθησε να δώσει ήσυχο ρυθμό στην παρτίδα με την Μελίνα Αθανασίου (μαύρα) επιλέγοντας να αλλάξει γρήγορα ντάμες. Η επιθετική Μελίνα όμως κράτησε τις Βασίλισσες, έκανε γρήγορη επίθεση στο ροκέ του λευκού Βασιλιά, ανακάτεψε την λευκή παράταξη  και πήρε τον πόντο.


5ος Γύρος :
Αθλοθετούνται 6 επιπλέον κύπελλα για τα 6 πρώτα παιδιά κάτω των 18 που θα τερματίσουν μετά την 1η εξάδα. Το όνομα του ιδιώτη - αθλοθέτη θα ανακοινωθεί στον 6ο γύρο.

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του 5ου γύρου. Λίγο ήθελε να ήταν ο πιο θεαματικός γύρος έως τώρα, αλλά οι παρτίδες ..... "γύρισαν" προς όφελος των εμπειρότερων.

Στην 1η σκακιέρα ο Νίκος Ντούνης (λευκά) σε μια Σικελική Αλάπιν (Β22), νίκησε την Ειρήνη Καραθανάση (μαύρα) η οποία μπήκε σε υποδεέστερη βαριάντα στο άνοιγμα με μια ατυχή έξοδο της Ντάμας (9...Qc7) ενώ η αλλαγή του ίππου στην 16...Nd4 μόνο τον μαύρο οφέλησε. Σταθερό παιχνίδι από τον Νίκο, δίκαια βρίσκεται στην 1η θέση.

Σικελική άμυνα και στην 2η σκακιέρα, όπου ο Σπύρος Laba (λευκά) ήρθε ισόπαλος με τον Κώστα Χατζηγιάννη (μαύρα). Το άνοιγμα γρήγορα άφησε τα μονοπάτια της θεωρίας και οι δυο παίκτες με μανούβρες προσπαθούσαν να βελτιώσουν κομμάτια και θέση. Χάθηκαν ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές, μάλλον η ισοπαλία είναι δίκαιο αποτέλεσμα με βάση την έκβαση της παρτίδας.

Στην 3η σκακιέρα είχαμε τον Άγγελο Γιαννακούρα (λευκά) εναντίον του Φώτη Κανελλόπουλου (μαύρα) σε μια Ινδική άμυνα του Βασιλιά. Και μόνο η παρουσία του νεαρού Άγγελου στην 3η σκακιέρα, στον 5ο γύρο, αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Ακόμη μεγαλύτερη αποτέλεσε το γεγονός, ότι ο Άγγελος έβγαλε κερδισμένη θέση, πίεσε αφόρητα τον Φώτη, ο οποίος σε μια μάχη 4 ωρών βρήκε τρόπο να γυρίσει σιγά σιγά την παρτίδα. Τις εντυπώσεις κέρδισε ο Άγγελος (ο οποίος με άνεση παίζει διαφορετικά ανοίγματα και θέσεις), την παρτίδα ο εξαιρετικά ψύχραιμος Φώτης. Ο θρίαμβος από την ήττα απέχουν ελάχιστα στο Σκάκι, όπως και στην πραγματική ζωή. Θα την χαρακτήριζα την παρτίδα της αγωνιστικής, ο αριθμός των θεατών της παρτίδας και τα σχόλια που ακούστηκαν, μιλούν από μόνα τους.

Στην 4η σκακιέρα, είχαμε μάχη για τις πρώτες θέσεις. Ο Θάνος Αλλαγιάννης (λευκά) σε μια Σλάβικη που του έβαλε ο Θέμης Παπαχρήστου (μαύρος) στο μη αποδεκτό γκαμπί της Βασίλισσας (D12) έπαιξε μια δικιά του ιδέα, αρκετά ενδιαφέρουσα (7. c5) η οποία οδήγησε σε στρατηγικό παιχνίδι θέσεων στην πλευρά της Βασίλισσας. Ο Θέμης ισορρόπησε, άλλαξε κομμάτια, η παρτίδα οδηγήθηκε σε φινάλε Βασιλισσών με πιόνια και η μοιρασιά του βαθμού ήταν δίκαιη. 48 κινήσεις, όμορφη και ποιοτική παρτίδα.

Ο Δημήτρης Τσίρος (λευκά) με μια Ινδική επίθεση του Βασιλιά (A07) έδωσε στρατηγικό χαρακτήρα στη μάχη με τον "επικίνδυνο" Κωστή Καραθανάση (μαύρα). Ωραίο άνοιγμα, και οι δύο παίκτες έπαιζαν θεωρία για πολλές κινήσεις. Ο  Δημήτρης γνωρίζοντας ότι ο Κωστής αρέσκεται σε τακτικό παιχνίδι, έπαιξε κλειστά, στρατηγικά και προσπάθησε να δημιουργήσει ρωγμές στην παράταξη του μαύρου. Ο Κωστής  κάπου έχασε ένα πιόνι και σε 61 κινήσεις και την παρτίδα αλλά έπαιξε καλά, σταθερά, απέφυγε τα λάθη. Και οι δύο είχαν τις ευκαιρίες τους,ο Δημήτρης τις εκμεταλλεύτηκε καλύτερα.

Σε ένα άνοιγμα 4 ίππων (Ισπανική βαριάντα) ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (λευκά) νίκησε καθαρά τον Πέτρο Μανούση (μαύρα) ο οποίος έκανε λάθος στην 17η κίνηση, έχασε πιόνι και η θέση κατέρρευσε. Το άνοιγμα παίχτηκε γενικά σωστά και από τους δύο παίκτες, ο Γιώργος έβαλε πιο επικίνδυνες κινήσεις (η έξοδος της Ντάμας ήταν ουσιαστική) και ο Πέτρος αναγκάστηκε σε συνεχή άμυνα,οπότε το λάθος ήρθε φυσιολογικά. Καλή παρτίδα.


Σε μια Ιταλική (Giuoco Piano) ο Γιάννης Μαραγκάκης (λευκά) και ο Αλέξανδρος Μόσχος (μαύρα) "διασταύρωσαν τα ξίφη τους" σε ένα από τα ντέρμπι της μέσης. Θεωρία για 12 κινήσεις (οι πρώτες 9 κινήσεις πολύ γερές, μετά ο μαύρος διάλεξε υποδεέστερη συνέχεια με το 9....g5) παρ΄όλα αυτά έβγαλε κερδισμένη θέση (όχι εύκολη όμως). Η παρτίδα απέκτησε τεράστιο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης ασυμμετρίας της (3 ελαφρά κομμάτια για Ντάμα και πύργο αλλά ο πύργος εκτός μάχης και τα ελαφρά κομμάτια έπνιξαν τον αντίπαλο Βασιλιά). Ο Αλέξανδρος πίστεψε σε εύκολη νίκη λόγω της Βασίλισσας αλλά ο Γιάννης έριξε όλα τα κομμάτια πάνω στον αντίπαλο Βασιλιά (οι ίπποι του λευκού δεν σταμάταγαν με τίποτα, μου θύμισαν την αξέχαστη παρτίδα του Bobby Fischer) και τελικά νίκησε. Πολύ όμορφη μάχη, πολύ πάθος στο παιχνίδι και από τους δύο, αν σκεφτείς την ηλικία των σκακιστών αντιλαμβάνεσαι το μέλλον που έχουν. Η πιο περιπετιώδης παρτίδα της αγωνιστικής.


Όμορφη και περιεκτική μάχη 58 κινήσεων μεταξύ της Ανδριανής Βούξινου (λευκά) και του Γιάννη Γιαννακούρα (μαύρα). Σε ένα άνοιγμα 3 ίππων καθένας έπαιξε με βάση τις αρχές του. Η Ανδριανή μεγάλο ροκέ και γρήγορη επίθεση στον αντίπαλο (χαρακτηριστικό του στυλ της), ο Γιάννης μικρό ροκέ, ανάπτυξη των κομματιών  αλλά δέχτηκε την πρόκληση του λευκού, αντεπιτέθηκε αντί να αμυνθεί, μπήκαν πολλά τακτικά στο παιχνίδι και οι δύο προσπάθησαν να παγιδέψουν ο ένας την Ντάμα του άλλου, έγιναν συνδυασμοί και εκεί κάπου τα μαύρα, στην τελική καταμέτρηση, βρέθηκαν με κομμάτι πάνω αλλά η παρτίδα είχε ακόμη συνέχεια. Τελικά ο Γιάννης νίκησε. Μάλλον και οι δύο ευχαριστήθηκαν την όμορφη παρτίδα. Η χαρά του σκακιού.


Σκληρή και  πολύ ενδιαφέρουσα μάχη σε μια Richter-Veresov επίθεση (D01) ανάμεσα στον Νίκο Σκορδά (λευκά) και τον Αχιλλέα Σγουρό (μαύρα). Αντίθετα ροκέ, επίθεση με βαριά κομμάτια, η παρτίδα κρίθηκε από ένα λάθος του Αχιλλέα στην 30η κίνηση το οποίο ο έμπειρος Νίκος  εκμεταλλεύτηκε αμέσως. Και οι δύο παίκτες έβαζαν παγίδες, η παρτίδα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Μπράβο τους.


Σε ένα ακόμη ντέρμπι της μέσης, ο Νικόλας Θεοχάρης (λευκά) αντιμετώπισε τον Σταύρο Χιωτακάκο (μαύρος) με μια ακόμη Ιταλική (Giuoco Piano). Οι δύο παίκτες επέλεξαν αντίθετα ροκέ, ο Σταύρος θυμάται καλά τις τελευταίες του παρτίδες και έπραξε το σωστό. Γρήγορη επίθεση πάνω στον αντίπαλο Βασιλιά ( σε περιπτώσεις αντίθετων ροκέ η ταχύτητα επίθεσης παίζει ουσιαστικό ρόλο). Υποχρέωσε τον Νικόλα σε πιεστική άμυνα, τελικά έγινε το λάθος και ο Σταύρος νίκησε. Πολύ διδακτική παρτίδα και οι δύο σκακιστές οφελήθηκαν πολλά από την μάχη αυτή.


Η Κρυσταλλία Αναστασοπούλου (λευκά) σε ένα ακόμη στρατηγικό παιχνίδι με τον Κώστα Ζαχαρίου (μαύρα). Πιόνι της Βασίλισσας (D02), ήσυχο παίξιμο και από τους δύο, ανάπτυξη, βασικές αρχές, η παρτίδα κρίθηκε στις λεπτομέρειες όπου ο έμπειρος Κώστας υπερίσχυσε. Και οι δύο σκακιστές είναι ποιοτικά ανεβασμένοι, ίσως η Κρυσταλλία να μην έκανε καλό καταμερισμό του χρόνου της (έπαιζε δίπλα δίπλα με την Αναστασία, ...το "πιάσατε" το υπονοούμενο !), ο Κώστας σταθερά ουσιαστικός.


Η Αναστασία Δημητρακοπούλου (λευκά) σε μια παρτίδα 4 ίππων (βαριάντα διπλής Ισπανικής) αντιμετώπισε τον Μάριο Laba (μαύρος). Αυτήν την φορά η Αναστασία έπαιξε προσεκτικά, απέφυγε τα λάθη και κέρδισε την παρτίδα. Έτσι απλά. Το έχω ξαναγράψει, όποτε η Αναστασία αποφεύγει να παίζει βιαστικά, η απόδοσή της ανεβαίνει κατακόρυφα. Ο Μάριος προσπάθησε να ισορροπήσει στο άνοιγμα, βρέθηκε στην άμυνα για πολλές κινήσεις και τελικά έχασε. Οι παίκτες έπαιξαν με πάθος, αυτός που ήταν πιο συγκεντρωμένος στην θέση, νίκησε.


Ένα ακόμη ντέρμπι,αυτήν την φορά μεταξύ κοριτσιών, η Χρύσα Τσαντσαράκη (λευκά) νίκησε την Μελίνα Αθανασίου (μαύρα) σε μια Σικελική όπου και οι δύο σκακίστριες επέλεξαν να παίξουν επιθετικά και τα τακτικά "έδωσαν και πήραν" στην παρτίδα. Σκληρό σκάκι, παγίδες, η Χρύσα υποχρέωσε την Μελίνα σε άμυνα και τελικά κέρδισε σε 28 κινήσεις. Το μέλλον ανοίγεται και για τις δύο σκακίστριες που παίζουν άφοβο σκάκι. Εάν διαβάσουν περισσότερο θεωρία, η άνοδος θα είναι ραγδαία.


Ενδοοικογενειακό ντέρμπι μεταξύ Αναστασίας (λευκά) και Βασίλη (μαύρα) Κυνηγόπουλου. Με μια ακόμη επίθεση Veresov (D02) τα λευκά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα του χρώματος (και της ανάπτυξής τους) αλλά άλλαξαν  γρήγορα  κομμάτια, η παρτίδα ισορρόπησε πολύ και η ισοπαλία ήρθε δίκαια και φυσιολογικά. Έγινε μάχη αλλά ο Βασίλης αδρανοποίησε τα σχέδια της Αναστασίας. Παίχτηκαν 35 κινήσεις, ενδιαφέρουσα παρτίδα, δίκαιη μοιρασιά του πόντου.



4ος Γύρος :

"Φουντώνει" η μάχη στο Εσωτερικό Πρωτάθλημα.
Στην πρώτη σκακιέρα ο Θέμης Παπαχρήστου προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Νίκο Ντούνη σε μια Nimzowitsch - Larsen attack που πολύ γρήγορα οδηγήθηκε στα νερά μιας συμμετρικής Αγγλικής. Ποζισιονέλ και επιφυλακτικό το παιχνίδι του λευκού (Θέμης), έδωσε την ευκαιρία στον μαύρο (Νίκος) να πάρει το πάνω χέρι και με μια επίθεση διαρκείας στο ροκέ του λευκού, να νικήσει.

Στην 2η σκακιέρα η Ειρήνη Καραθανάση με τα λευκά, στην αγαπημένη της επίθεση Grand Prix σε μια κλειστή Σικελική, νίκησε τον Θάνο Αλλαγιάννη, ο οποίος εγκλώβισε χωρίς φανερή αιτία την Βασίλισσά του και τελικά την έχασε. Όπως πάντα η Ειρήνη επιβεβαιώνει ότι είναι από τα βασικά φαβορί του Πρωταθλήματος. Στον Θάνο δεν βγήκε η παρτίδα, είναι πολύ επικίνδυνος σκακιστικά και θα αναδειχτεί (μαζί με τον Φώτη Κανελλόπουλο) σε ρυθμιστή του Πρωταθλήματος.

Στην 3η σκακιέρα σε μια Αγγλική 4 ίππων, ο Κώστας Χατζηγιάννης έπαιξε μια ποζισιονέλ παρτίδα ενάντια στον Σπύρο Παπασπύρου, όπου ο μαύρος (Σπύρος) ισοφάρισε γρήγορα με ωραίο τρόπο αλλά στην 24η κίνηση υπέπεσε σε λάθος, το οποίο ο λευκός (Κώστας) εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο και πήρε έναν πολύτιμο για την συνέχεια πόντο.


Στην 4η σκακιέρα ο Φώτης Κανελλόπουλος με τα λευκά χρειάστηκε να βάλει όλη την τέχνη του, υπομονή και λίγη ...τύχη, για να κάμψει τον νεαρό Γιάννη Μαραγκάκη, σε μια οξεία παρτίδα, με πολλή επίθεση και πολλή σκέψη και από τις δύο πλευρές. Εξαιρετική μάχη που αποδεικνύει την συνεχή σκακιστική άνοδο του Γιάννη, ο Φώτης είναι πολύ έμπειρος σκακιστής.

Η βαριάντα Bird  στην Ισπανική άμυνα ήταν το άνοιγμα ανάμεσα στον Σπύρο Laba και τον Νίκο Σκορδά. Προσεκτικό άνοιγμα, ισόπαλη θέση, ο μαύρος (Νίκος) έβγαλε περισσότερα από το άνοιγμα αλλά ήταν ο λευκός (Σπύρος) που έκανε μια επίθεση διαρκείας στο ροκέ του μαύρου και νίκησε. Αμυντικά ο Νίκος δεν έκανε καλές επιλογές, του δόθηκε η δυνατότητα για κάτι καλύτερο αλλά το σχέδιο με την έξοδο της Βασίλισσας προς το c6 του στοίχισε την παρτίδα. Ο Σπύρος πίεσε την θέση, επιτέθηκε πρόωρα (και θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εάν ο μαύρος αντιδρούσε σωστά) αλλά του βγήκε η επίθεση και νίκησε.

Αμφίρροπη μάχη στο ενδοοικογενειακό ντέρμπι μεταξύ Γιάννη και Άγγελου Γιαννακούρα. Έπαιξαν για 11 κινήσεις θεωρία  (διαβασμένοι και οι δύο) σε μια Κάρο Καν (Κλασική βαριάντα με 4....Bf5). Στη συνέχεια ο λευκός (Γιάννης) παίζοντας για το πλεονέκτημα του χρώματος, προσπάθησε να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίθεσης αλλά πίεσε την θέση πιο πολύ απ΄ότι έπρεπε και στην 26η κίνηση έκανε λάθος σε μια θέση που ήταν ισόπαλη και έπρεπε να την διαχειριστεί ήρεμα. Ο μαύρος (Άγγελος) έπαιξε πολύ ώριμα. Ήρεμο παιχνίδι, ισοφάρισε την θέση, άντεξε στην πίεση, δεν παραβίασε την θέση (όπως κάνει πολλές φορές) και ανταμείφθηκε για την υπομονή του. Εκμεταλλεύτηκε το μοναδικό λάθος του λευκού, πήρε το πάνω χέρι και νίκησε. Πολύ καλή ποιοτικά παρτίδα, από τις καλύτερες της αγωνιστικής (χωρίς υπερβολή), και οι δύο έχουν ανέβει σκακιστικά και μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά εάν συνεχίσουν το διάβασμα. Μπράβο τους.

Φορμαρισμένος από τα Νεανικά Αττικής ο Κωστής Καραθανάσης με τα λευκά, χρειάστηκε και το λάθος του Πέτρου Μανούση (μαύρος) για να νικήσει στην μινιατούρα της αγωνιστικής. Παίχτηκε η άμυνα Φιλιντόρ και προφανώς η αβλεψία του μαύρου οφείλεται και στην πίεση του λευκού αλλά και σε ... κούραση. Εάν ο Κωστής βρεθεί σε καλή ημέρα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, πρέπει να σταθεροποιηθεί σε υψηλές επιδόσεις.

Πολύ μεγάλη μάχη (ποιοτικά αλλά και χρονικά, η παρτίδα κράτησε 80 κινήσεις) ανάμεσα στον Κώστα Ζαχαρίου (λευκά) και τον Δημήτρη Τσίρο (μαύρα). Παίχτηκε η Σικελική άμυνα και οι δύο έπαιξαν προσεκτικά, προσέχοντας να μην εκτεθούν στο παιχνίδι του αντιπάλου. Η παρτίδα οδηγήθηκε σε αργό φινάλε που στριφογύριζε στην ισοπαλία, όπου θα ήταν και το δικαιότερο αποτέλεσμα. Η πολύωρη κούραση αλλά κυρίως η ... θεά του απροσδιόριστου συμβάντος, στέρησαν από τον λευκό (Κώστας) τον μισό βαθμό.

Η Μελίνα Αθανασίου (λευκά) έπαιξε το αγαπημένο της άνοιγμα των 4 ίππων ενάντια στο Γιώργο Χαραλαμπόπουλο. Αντίθετα ροκέ στην παρτίδα, επιθετικές κινήσεις, όπως συμβαίνει στα αντίθετα ροκέ όποιος επιτεθεί γρηγορότερα έχει το πάνω χέρι. Πιο έμπειρος ο Γιώργος, πήρε τον πόντο. Και οι δύο παίκτες έχουν ανέβει σκακιστικά. Η Μελίνα έχει όλον τον χρόνο μπροστά της, είναι πολύ συγκροτημένη. Ο Γιώργος βρίσκει κινήσεις, στο blitz και το rapid είναι εξαιρετικός (οι παρτίδες του στο Internet έχουν παίξει ρόλο) και αυτό του δίνει πλεονέκτημα σε πιέσεις χρόνου και θέσης.

Άνοιγμα Πονζιάνι για τον Κωνσταντίνο Τσαντσαράκη (λευκά) ενάντια στην Κρυσταλλία Αναστασοπούλου (μαύρα). Μεγάλη παρτίδα, 78 κινήσεις, έγιναν αμοιβαία λάθη και τελικά η μοιρασιά του βαθμού είναι μάλλον δίκαιη και για τους δύο σκακιστές. Η παρτίδα είχε μια ξεχωριστή ομορφιά (παρά τα λάθη). Είναι αποτυπωμένη η προσπάθεια και των δύο σκακιστών να νικήσουν, σχέδια και από τους δύο για να αποκτήσουν περισσότερο υλικό, επιμονή, επίθεση, άμυνα, ασύμμετρο φινάλε και τελικά θεωρητική ισοπαλία σε θέση που δεν υπήρχε υλικό για ματ. Οι δυνατότητες και των δύο είναι πολύ μεγάλες και θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Άνοιγμα των 4 ίππων και στην παρτίδα μεταξύ της Αναστασίας Δημητρακοπούλου (λευκά) και του Νικόλα Θεοχάρη (μαύρα). Ο Νικόλας έπαιξε σωστά στο άνοιγμα, πίεσε γρήγορα, εκμεταλλεύτηκε  το λάθος της Αναστασίας και νίκησε. Έτσι απλά. Η Αναστασία άρχισε να σκέφτεται πολύ μετά το λάθος αλλά ήταν αργά. Πρέπει να αποκτήσει ωριμότητα στο άνοιγμα, μπορεί και πρέπει να το κάνει. Στο μέσον της παρτίδας χειρίζεται σωστά και έξυπνα τις θέσεις αλλά δεν δίνει την ίδια βαρύτητα σε όλες τις κινήσεις και αυτό πρέπει και μπορεί να το βελτιώσει. Έχει συγκεκριμένο στόχο, εάν το προσέξει θα ανέβει πολύ. Μπορεί. Ο Νικόλας, το έχω ξαναγράψει, είναι πολύ ωριμότερος και βελτιωμένος. Ανεβαίνει συνεχώς.

Μάχη και πολύ επίθεση σε μια Σκανδιναβική παρτίδα, ανάμεσα στον Σταύρο Χιωτακάκο και την Χρυσάνθη Τσαντσαράκη. Το άνοιγμα έχει θεωρητικό ενδιαφέρον, παίχτηκε μια σπάνια βαριάντα της Σκανδιναβικής, ο λευκός (Σταύρος) μάλλον είναι ικανοποιημένος από το άνοιγμα. Ξεκίνησε μια αιφνιδιαστική επίθεση, χωρίς όλα του τα κομμάτια να συμμετέχουν, φάνηκε να του βγαίνει αλλά στην κρίσιμη στιγμή  η Χρυσάνθη (με μαύρα) βρήκε έξυπνες λύσεις,  αμύνθηκε ψύχραιμα, πέρασε στην αντεπίθεση και γύρισε την παρτίδα. Όμορφη μάχη, πολλές ανατροπές, καθαρό Σκάκι χωρίς βαθμολογική σκοπιμότητα, ο πόντος θα μπορούσε να πάει παντού, τον πήρε τελικά ο Σταύρος.

Τρομερή και όμορφη παρτίδα έγινε ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Ντάτσα (λευκά) και την Ανδριανή Βούξινου (μαύρα). Ο Κωνσταντίνος διάλεξε το πιόνι της Βασίλισσας ως άνοιγμα, ανέπτυξε τα κομμάτια του, προσπάθησε να δώσει στρατηγικό χαρακτήρα στην παρτίδα. Η Ανδριανή αντέδρασε αμέσως. Επέλεξε επιθετικές κινήσεις, έδωσε αιχμηρό χαρακτήρα στην παρτίδα. Το έχω ξαναγράψει. Οι δυνατότητές της δεν έχουν τέλος, παίζει από ένστικτο και με φαντασία και γι΄αυτό είναι σκακιστικά απρόβλεπτη. Μάχη από δύο διαφορετικά σκακιστικά στρατόπεδα. Θεωρία και στρατηγική από τον Κωνσταντίνο, επίθεση, φαντασία και πάθος από την Ανδριανή. Η παρτίδα άλλαξε πολλές φορές νικητή, την μάχη τελικά την κέρδισαν τα μαύρα (Ανδριανή), έως το τέλος η θέση ήταν σχεδόν ... απροσδιόριστη.

50 κινήσεις  χρειάστηκαν στο Μάριο Laba (λευκά)  για να νικήσει την Αναστασία Κυνηγοπούλου (μαύρα). Σε μια βαριάντα της Ιταλικής ο Μάριος έκανε πρώτος την επίθεση, λίγο βιαστική και ασυντόνιστη, προσπάθησε να πιέσει χωρίς όμως να υπάρχει αντικειμενικό ρήγμα στην παράταξη του μαύρου. Η Αναστασία αμύνθηκε σωστά, θυσίασε πιόνι, έβγαλε μια θέση με καλές προοπτικές και εξελίχθηκε μια μάχη όπου θα μπορούσε να κερδίσει καθένας από τους δύο. Τελικά τον πόντο τον πήρε ο Μάριος.

Ακόμη μία Σκανδιναβική για τον Βασίλη Κυνηγόπουλο (μαύρα) ενάντια στον Ιάσωνα Ιατρού (λευκά).  Παίχτηκε η μοντέρνα βαριάντα με 3....Dd8. Ο Ιάσωνας έπαιξε με πίεση χρόνου αλλά αυτό μάλλον τον απελευθέρωσε παρά του δημιούργησε πρόβλημα και κατάφερε με μικρά σχέδια και συνεχείς απειλές να αναγκάσει τον Βασίλη να κάνει λάθος και να χάσει την παρτίδα. Και οι δύο σκακιστές είναι για υψηλότερες σκακιέρες. Εάν ο Ιάσωνας αποφασίσει ότι τον ενδιαφέρουν οι υψηλές θέσεις και αποκτήσει πάθος για την νίκη, θα γίνει σκακιστικά πολύ επικίνδυνος.  Για την ώρα παραμένει ένας "επιστήμονας" του παιγνιδιού που ενδιαφέρεται περισσότερο για την θέση και όχι για το αποτέλεσμα. Ο Βασίλης χρειάζεται περισσότερες παρτίδες. Σκέφτεται γρήγορα, βλέπει κινήσεις, είναι εύστροφος, θα ανέβει. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.


3ος Γύρος : 

Στην πρώτη σκακιέρα ο Νίκος Ντούνης και ο Σπύρος Laba διάλεξαν ένα μη αποδεκτό γκαμπί της Βασίλισσας (D58, βαριάντα Tartakower,σύστημα Makagonov-Bondarevsky) όπου ο μαύρος φάνηκε να είναι εκτός της φιλοσοφίας του ανοίγματος, έπαιξε μάλλον μηχανικά και τελικά έπεσε στην διπλή απειλή του λευκού και έχασε κομμάτι και την παρτίδα. Εάν ο Σπύρος διαβάσει ανοίγματα (γιατί στηρίζεται στο ταλέντο του) θα ισχυροποιηθεί πολύ.

Καλύτερα προετοιμασμένος στο άνοιγμα εμφανίστηκε ο Σπύρος Παπασπύρου στον εξ αναβολής αγώνα του 3ου γύρου (παίχτηκε την Τετάρτη 20.4) όπου σε μια Σικελική Σεβενίγκεν (B81) ο λευκός επέλεξε την οξεία συνέχεια της επίθεσης Κέρες (την πρωτοέπαιξε ο Εσθονός θρύλος του Σκακιού, γραντμάστερ Paul Keres το 1947, την χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία, για πολλά χρόνια ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Καρπόβ). Ο λευκός (ο Σπύρος) πήρε την πρωτοβουλία γρήγορα, από την 12η κίνηση, την μετέτρεψε με ωραίο παίξιμο σε κερδισμένη θέση (στην 20η κίνηση) αλλά κάπου εκεί η εμπειρία του μαύρου (της Ειρήνης) φάνηκε, δημιούργησε κάποιο αντιπαιχνίδι και μετά από μάχη και λάθη εκατέρωθεν, η παρτίδα έληξε ισόπαλη μετά από πρόταση του λευκού στην 47η κίνηση (την οποία ο μαύρος δέχτηκε αμέσως). Πολύ μαχητική παρτίδα με μεγάλο θεωρητικό ενδιαφέρον.

Αντισυμβατικό παίξιμο σε μια Ινδική της Βασίλισσας (Α47) από τον μαύρο στην παρτίδα Αλλαγιάννης - Χατζηγιάννης, πήγε για γρήγορη επίθεση αφήνοντας τον Βασιλιά στο κέντρο και έχασε μοναδική  ευκαιρία αφού στην 10η  μόλις κίνηση δεν είδε νικηφόρο συνδυασμό. Ο λευκός έπαιξε λογικά, ανέπτυξε τα κομμάτια του, απέκρουσε την επίθεση και εκμεταλλεύτηκε την κακή θέση του μαύρου Βασιλιά, ο οποίος κατέρρευσε στο κέντρο.

Μεγάλη μάχη ανάμεσα στον  Θέμη Παπαχρήστου και τον Δημήτρη Ιατράκη. Ο μαύρος έπαιξε δυναμικά στο άνοιγμα (παίχτηκε η άμυνα Pirc), έβγαλε καλύτερη θέση μετά από όμορφη θυσία διαφοράς αλλά δεν συνέχισε με ακρίβεια και ο λευκός ανέκαμψε, επιτέθηκε, κλασική θυσία πύργου και ματ. Πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η αγωνιστική παρουσιά και των δύο σκακιστών, παίζουν καλά και χωρίς φόβο. Ο Θέμης απέδειξε ότι είναι φαβορί για τις πρώτες θέσεις.

Ο Δημήτρης Τσίρος αιφνιδίασε τον Φώτη Κανελλόπουλο αλλά δεν διαχειρίστηκε καλά τον χρόνο του, βρέθηκε με κερδισμένη θέση σε μεγάλη πίεση χρόνου και τελικά έχασε από χρόνο !

Μάχη μεταξύ Άγγελου Γιαννακούρα και Μελίνας Αθανασίου που βρέθηκαν σε υψηλή σκακιέρα. Ο μαύρος (η Μελίνα) είναι πολύ ισχυρή στο άνοιγμα, βγάζει τα κομμάτια της γρήγορα, τα κεντροποιεί σωστά, προστατεύει τον Βασιλιά της και γενικά έχει κατακτήσει καλά την πρώτη φάση του παιχνιδιού. Στην παρτίδα έκανε λάθος, έχασε πιόνι και η θέση της κατέρρευσε. Το μέλλον είναι μπροστά της. Ο λευκός (ο Άγγελος) έχει δείξει πολύ μεγάλη πρόοδο, χειρίζεται διαφορετικά ανοίγματα με άνεση, όσο διαβάζει θα προοδεύει. Εάν βάλει την υπομονή στο παιχνίδι του θα μπορεί να αντιμετωπίζει στα ίσια, πολύ ισχυρούς αντιπάλους.

Πολύ ενδιαφέρον φινάλε πύργων προέκυψε στην παρτίδα Χαραλαμπόπουλου - Ζαχαρίου και τελικά έληξε ειρηνικά. Ώριμο παίξιμο και από τους δύο παίκτες, μάλλον ήταν η πιο στρατηγική παρτίδα της αγωνιστικής. Ο λευκός (ο Γιώργος) έβαλε παγίδες, ο μαύρος (ο Κώστας) τις απέφυγε έξυπνα και αδρανοποίησε την θέση. Παίχτηκε η άμυνα Philidor, 38 κινήσεις.

Στην παρτίδα Μανούσης - Δημητρακοπούλου, ο μαύρος (η Αναστασία) για μια ακόμη φορά έπαιξε καλά στο άνοιγμα αλλά ο έμπειρος λευκός έκανε καλύτερο σχέδιο στη μέση της παρτίδας και νίκησε. Εάν η Αναστασία βάλει την υπομονή στο παιχνίδι της, θα ανέβει ποιοτικά πολύ και γρήγορα. Ο Πέτρος δείχνει πολύ δυνατός και η επόμενη παρτίδα θα είναι ένα τεστ και γι΄αυτόν.

Σπουδαία μάχη περίμεναν όλοι μεταξύ Γιάννη Μαραγκάκη και Αχιλλέα Σγουρού. Ο λευκός (ο Γιάννης) χειρίστηκε το άνοιγμα καλύτερα, έβγαλε πλεονέκτημα, πίεσε τον μαύρο και τον ανάγκασε να κάνει καθοριστικό λάθος. Ο Αχιλλέας στηρίζεται στο δυνατό μέσον παρτίδας που έχει, είναι φυσικό ταλέντο στο σκάκι, αλλά πρέπει να προσέξει τα ανοίγματά του και τότε θα γίνει πολύ ισχυρός.

Στην παρτίδα του Νικόλα Θεοχάρη με τον Γιάννη Γιαννακούρα είχαμε μια στρατηγική μάχη στην Ιταλική (Giuoco Piano), με control παιχνίδι και από τους δύο παίκτες. Ο λευκός έχασε ένα πιόνι και οφείλει να επανεξετάσει την βαριάντα με 6.δ3 που επιλέγει να παίζει. Το 6.θ3 είναι στρατηγικά χρησιμότερο για την θέση. Ο μαύρος χειρίστηκε όμορφα το άνοιγμα αλλά πρέπει να αφήσει το σχέδιο με 8....β6 εκτός πλάνων γιατί θα του στοιχίσει στην θέση. Το απλό  8...Αβ6 είναι καλύτερο. Τελικά ο μαύρος ήθελε περισσότερο τον πόντο και τον πήρε.

Ανορθόδοξο άνοιγμα για τον Κων/νο Τσαντσαράκη με τα μαύρα, ο λευκός Νίκος Σκορδάς είναι πολύ έμπειρος παίκτης. Ανέπτυξε τα κομμάτια του (ο λευκός)  γρήγορα και σωστά, εκμεταλλεύτηκε λάθος του μαύρου και πήρε την νίκη. Άτυχη στιγμή για τον Κωνσταντίνο ο οποίος εάν βάλει και την υπομονή στο παιχνίδι του, θα είναι μόνιμα στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Ο Κωστής Καραθανάσης για μια ακόμη φορά στηρίχτηκε στην μεγάλη ικανότητά του στους συνδυασμούς (και στην κούραση της Ανδριανής Βούξινου) και σε χειρότερη θέση βρήκε την ευκαιρία να ανατρέψει την κατάσταση και να πάρει τον πόντο. Ο Κωστής δουλεύει μεθοδικά με τους συνδυασμούς και τα λαμπρά αποτελέσματα φαίνονται αλλά οφείλει να παίζει πιο ώριμα (αργά). Η Ανδριανή είναι ευχάριστη έκπληξη, πηγαίο ταλέντο, αδούλευτη στο σκάκι, στηρίζεται στη λογική της και το παιχνίδι της έχει δύναμη. Εάν φροντίσει τα ανοίγματά της, θα γίνει πολύ ισχυρή.

Η Κρυσταλλία Αναστασοπούλου με τα λευκά νίκησε τον Μάριο Laba έπειτα από μάχη 47 κινήσεων. Υπομονετική και συγκροτημένη (όπως πάντα) εκμεταλλεύτηκε σωστά τα λάθη του μαύρου. Εάν διαβάσει συστηματικά θεωρία, θα γίνει από τις καλύτερες σκακίστριες του Κορωπίου. Ο Μάριος παίζει ενάντια στον εαυτό του. Είναι καλός αλλά δεν δείχνει υπομονή και αυτό πρέπει να βελτιώσει.

Σχετική έκπληξη η νίκη του Κωνσταντίνου Ντάτσα (με τα μαύρα) επί του Βασίλη Κυνηγόπουλου αλλά μόνο για όσους δεν τον γνωρίζουν.Ο Κων/νος προπονείται στο σπίτι του, είναι σοβαρός και δεν παρασύρεται σε γρήγορο παίξιμο και τα καλά αποτελέσματα έρχονται. Ο Βασίλης εάν πάψει να παίζει γρήγορα θα αρχίσει να πέρνει πόντους. Παίζει καλά, σε αγώνες Blitz είναι κορυφαίος. Προπονείται, λύνει ασκήσεις αλλά χρειάζεται υπομονή. Ο χρόνος είναι όλος δικός του.

Καλό παίξιμο στο άνοιγμα (για μια ακόμη φορά) από τον Σταύρο Χιωτακάκο, έδειξε ότι τα ανοίγματα που παίζει τα έχει διαβάσει και τα ξέρει καλά. Είναι συγκροτημένος και δυσκολοκατάβλητος. Η Αναστασία Κυνηγοπούλου έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, στις προπονήσεις είναι πολύ γερή και σύντομα θα έρθουν και τα καλά αποτελέσματα.

Σημαντική νίκη για την Χρύσα Τσαντσαράκη, η οποία με τα λευκά πίεσε με γρήγορη επίθεση τον Ιάσωνα Ιατρού. Ο μαύρος αντέδρασε πολύ σωστά, μέχρι ένα σημείο, αλλά μια ξαφνική αβλεψία τον υποχρέωσε σε μινιατούρα. Καλή νίκη για την Χρύσα, άτυχη στιγμή για τον Ιάσωνα.



2ος Γύρος : 
Συνεχίστηκε με την 2η αγωνιστική το Εσωτερικό Πρωτάθλημα του ΣΑΣΚ. Στην παρτίδα της ημέρας ο Θέμης Παπαχρήστου νίκησε με τα μαύρα τον Φώτη Κανελλόπουλο σε ένα άνοιγμα Sokolsky (A00) που ο λευκός απέκτησε καθοριστική υπεροχή αλλά στην 54η κίνηση έδωσε την Βασίλισσα του με αμφίβολο αντάλλαγμα και τελικά έχασε. Μάχη μέχρι αργά για την Ειρήνη Καραθανάση που νίκησε τον Γιάννη Μαραγκάκη σε φινάλε με όμοιους αξιωματικούς. Ο Γιάννης αμύνθηκε σκληρά έως το τέλος. Μοιράστηκαν τους βαθμούς οι δυο Δημήτρηδες που τους χωρίζουν 6 δεκαετίες, ο Ιατράκης με τον Τσίρο. Η Βούξινου με τα λευκά επιτέθηκε γρήγορα στον Αλλαγιάννη, σε μια Σικελική αλλά ο μαύρος αντεπιτέθηκε στο μεγάλο ροκέ και τελικά νίκησε. Η πάντα ψύχραιμη Μελίνα Αθανασίου έκανε την μινιατούρα της ημέρας με όμορφο ματ. Καλή παρτίδα για τον Αχιλλέα Σγουρό αλλά τελικά ο έμπειρος Σπύρος Παπασπύρου βρήκε τρόπο και νίκησε. Δεν ξεφεύγει συνδυασμός από τον Κωστή Καραθανάση, απέκρουσε ψύχραιμα την επίθεση από την Χρύσα Τσαντσαράκη και νίκησε.  Άδικη ήττα για τον Βασίλη Κυνηγόπουλο, βιάστηκε σε κρίσιμο σημείο και η Αναστασία Δημητρακοπούλου  πήρε τον πόντο. Καλό και στρωτό σκάκι από την Κρυσταλλία Αναστασοπούλου και τον Άγγελο Γιαννακούρα. Η Κρυσταλλία έχασε αλλά είναι φανερό από τις παρτίδες της, ότι τα καλά αποτελέσματα γρήγορα θα έρθουν. Δύσκολο αγώνα είχε ο Νίκος Θεοχάρης, ο Laba είναι έμπειρος σκακιστής. Μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Γιάννη Γιαννακούρα και Σταύρο Χιωτακάκο, τα λευκά επικράτησαν έπειτα από 53 κινήσεις. Ο Αλέξανδρος Μόσχος έχασε από τον έμπειρο Κώστα Χατζηγιάννη που ανεβαίνει στην κατάταξη, αλλά και εδώ τα καλά αποτελέσματα είναι κοντά για τον Αλέξανδρο, που για μια ακόμη φορά έπαιξε ώριμο σκάκι. Σε μια θεωρητική Ιταλική παρτίδα ο Κώστας Ζαχαρίου εκμεταλλεύτηκε λάθος του Κώστα Τσαντσαράκη, κέρδισε πιόνι και την παρτίδα. Ο έμπειρος Νίκος Σκορδάς δεν άφησε περιθώρια στον Κωνσταντίνο Ντάτσα αλλά ο χρόνος δουλεύει για τον επίμονο και προσεκτικό νεαρό σκακιστή.  Πολύ καλή επανεμφάνιση του Πέτρου Μανούση, νίκησε τον πάντα προσεκτικό και δυσκολοκατάβλητο Ιάσωνα Ιατρού. Τέλος ο Δημήτρης Κυνηγόπουλος προσπάθησε να βάλει δύσκολα στο άνοιγμα, με πρόωρη επίθεση στον Νίκο Ντούνη, αλλά άλλαξε τα καλά του κομμάτια και  το φαβορί του Πρωταθλήματος δεν άφησε περιθώρια και εκκρεμότητες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

1ος Γύρος :

Ομαλά ξεκίνησε το Εσωτερικό Πρωτάθλημα, με 34 συμμετοχές. Όμορφες νίκες στον 1ο γύρο για τον Μαραγκάκη Γιάννη, τον Τσαντσαράκη Κων/νο, τον Αλέξανδρο Μόσχο, την Ανδριανή Βούξινου, τον Αχιλλέα Σγουρό και τον Νικόλα Θεοχάρη. Πολύ καλό παίξιμο αλλά άτυχο αποτέλεσμα για την Κρυσταλλία Αναστασοπούλου. Η μάχη της αγωνιστικής έγινε στην παρτίδα Χαραλαμπόπουλου--Κανελλόπουλου, όπου τα μαύρα τελικά βρήκαν τρόπο και νίκησαν. Η κούραση έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τον Νίκο Σκορδά όπου σε ισορροπημένη θέση έκανε λάθος επιλογή. Σκληρή μάχη και στην παρτίδα Τσαντσαράκη--Γιαννακούρα Γιάννη όπου ο λευκός θυσιάζοντας πιόνι, άφησε τον μαύρο  Βασιλιά ευάλωτο στο κέντρο. Στις υπόλοιπες σκακιέρες δεν είχαμε εκπλήξεις.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------